Case: Kaustisen­seutu.fi uudistus

Uudistimme Kaustisen seutukunnan kaustisenseutu.fi-verkkosivuston käyttöliittymän, rakenteen ja ulkoasun.

Kristiina Niemi

Kirjoittaja

09.11.2022

Yhteistyö jatkuu edelleen ja toteutamme sivuston jatkokehitystä ja teknistä ylläpitoa.

Otsikon taustakuvassa Kase Smart Countryside: 5G Scout -hankkeen projektipäällikkö Jarno Peltola sekä Tytti Pohjola, joka toimii projektipäällikkönä Kaikuma ja Etätyöpisteet elinvoiman kasvualustoina -hankkeissa.  

Kaustisen seutukunta

Kaustisen seutukunta on viiden kunnan - Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi ja Veteli - yhteinen kehittämisorganisaatio, jonka toimialueina ovat aluekehittäminen sekä yritys- ja työllisyyspalvelut. Seutukunta on toiminut vuodesta 1995 saakka. 

Kaustisen seutukunnan verkkosivut kaustisenseutu.fi oli jo aiemmin toteutettu ProcessWire -julkaisujärjestelmällä, kuten myös visitkaustisenseutu.fi. ProcessWire oli valikoitunut alustaksi toimivuutensa ja monipuolisuutensa vuoksi.

Kaustisen seutukunnan toiminta oli mennyt valtavasti eteenpäin verkkosivujen julkaisun jälkeen, mm. työllisyyspalvelut oli siirretty kunnille ja hankkeita oli tullut paljon lisää. Tuli tarve uudistaa jo olemassa olevaa kaustisenseutu.fi-sivustoa. Kaustisen seutukunta alkoi kartoittaa ProcessWire-osaajia ja niin löytyi mm. Huima.

Kuvassa työllisyyskoordinaattori Anna Nieminen (vas) ja työelämäohjaaja Johanna Hautala Kaustisen seutukunnan työllisyyspalveluista.

Huiman osaamisen esittely

Kaustisen seutukunta teki kaustisenseutu.fi-sivuston kehitystyöstä kilpailutuksen ja pisteytyksen. ProcessWire-julkaisujärjestelmä oli heille aika uusi juttu - eivät oikein tienneet, että mitä sillä voi toteuttaa. Pidimme esittelyn siitä, mitä kaikkea olemme vuosien varrella alustalla toteuttaneet. Maalasimme kuvan siitä, miltä verkkosivusto voisi näyttää ja mitä kaikkea siellä voisi olla. 

Kaustisen seutukunta vakuuttui asiantuntemuksestamme ja voitimme tarjouskilpailun. Olemme tuoneet Kaustisenseutu.fi-sivuston kehitystyöhön ProcessWire-julkaisujärjestelmään sekä käytettävyyteen, visuaalisuuteen ja saavutettavuuteen liittyvän osaamisen.  

Verkkosivuston uudistaminen

Tiedottaja Anu Kauppila kertoo yhteistyöstä: “Huima hyppäsi ruoriin hyvässä vaiheessa viemään sivustoa eteenpäin. Uudistusta lähdettiin tekemään vuorovaikutuksessa ja olemme tyytyväisiä siihen, miten hyvin yhteistyö on sujunut. Kaikki ei ole aina mennyt ihan käsikirjoituksen mukaan, mm. tapahtumakalenterin uudistamisessa tuli hieman säätämistä, mutta haasteet on aina saatu ratkaistua.” 

Projekti toteutettiin korona-aikana eikä välimatkasta ollut mitään haittaa. Kaustisen seutukunta on muutenkin etätyön edelläkävijöitä, sillä työntekijät tekevät töitä joko kotoa käsin tai toimistoilla usealla eri paikkakunnalla. Yhteistyö on ollut luontevaa hoitaa etäyhteydellä Teamsin välityksellä.

Huima pienenä maalaiskaupungin yrityksenä on nähty vahvuutena - Anu kiittelee: “Aina olemme saaneet nopeasti palvelua kun on ollut tarve tehdä uudistuksia. Tässä pieni ja ketterä yritys on etu isoon konserniin verrattuna. ProcessWire-julkaisujärjestelmää on keskimäärin helppo käyttää. Kun sisältöä päivitettäessä tulee haasteita, Huimalta saa apua ja neuvoja nopeasti.” 

Yhteistyökumppanuus jatkuu

Yksi välipysäkki on projektin jälkeen pidetty isommalla porukalla. Siinä mietittiin, mitä olisi mahdollista tehdä ja mitä Huima voi tarjota. Sivustoa kehitetään eteenpäin tarpeen mukaan. 

Kaustisen seutukunnan henkilökunta on lisääntynyt sitä mukaa kun hankkeita ja palveluita on tullut lisää. Huiman Timo Lamminen on pitänyt koulutuksen verkkosivujen päivittämisestä uusille työntekijöille, sillä esim. jokaisella hankkeella on vastuuhenkilö, joka päivittää hankkeen tietoja verkkosivuille.

Huima on tehnyt myös yrityksille suunnatun nettipalvelun Suurhanketoimisto: kaustisenseutu.fi/yrittajille/suurhanketoimisto. Rekisteröitymällä palveluun yritys on suurhanketoimijoiden löydettävissä ja sitä kautta voi myös verkostoitua potentiaalisten yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Yhteistyö jatkuu ja laajentuu: “Jatkamme yhteistyötä Huiman kanssa oikein mielellämme. 5G Scout roadmapin visualisointi on parhaillaan työn alla. Olemme ostaneet muitakin palveluita sieltä päin. Huiman kanssa samaa yhtiötä olevan Lauttakylä-lehden kanssa toteutimme Kesälehti 2022 -julkaisun. Puolet taitosta tehtiin meillä ja puolet lehden toimesta. Yhteistyö onnistui oikein hyvin.” kertoo Anu.

Kuvassa (vas) Kaustisen seutukunnan kehittämisjohtaja Petri Jylhä ja Kase Smart Countryside: 5G Scout -hankkeen projektipäällikkö Jarno Peltola.

Millaiset verkkosivut teillä on?