Case: Tärkki.net - Finnamylin extranet

Olemme toteuttaneet nettipohjaisia työkaluja yrityksille mm. työaikojen, projektien ja tilojen hallintaan. Tässä esittelemme Finnamylille toteuttamaamme extranetia nimeltä Tärkki.net.

Kristiina Niemi

Kirjoittaja

20.04.2022

Finnamyl Oy on tärkkelysperunan sopimusviljelyttäjä ja tuotteiden jatkojalostaja. Tehdas sijaitsee Kokemäellä ja toinen Lapualla (Lapuan Peruna Oy). Yhteistyö Finnamylin kanssa alkoi syksyllä 2018, jolloin alettiin suunnitella verkkosivuja Finnamylille ja Lapuan Perunalle sekä extranetia. 

Verkkosivut ja extranet

Toteutimme ensin vuonna 2019 verkkosivustot, Finnamyl.fi ja Lapuanperuna.fi, jotka tarjoavat tietoa yrityksistä ja tuotteista. Finnamylin sivuilla on lisäksi reseptejä kuluttajien ja ammattilaisten käyttöön. Olemme toteuttaneet Finnamylin tehdasalueelle myös alue- ja opastuskylttejä.

Verkkosivujen yhteyteen toteutettiin vuoden 2019 aikana tärkkelysperunan sopimustuottajille extranet-ratkaisu Tärkki.net, Tarkki.net. Jatkokehitystä on sen jälkeen tehty koko ajan pikkuhiljaa.

Tärkki.netin sisältö ja toiminta

Extranetia pääsevät käyttämään sopimusviljelijät ja Finnamylin ylläpitäjät, yhteensä noin 350 - 400 käyttäjää. Viljelijä näkee vain omat tietonsa, ylläpitäjät näkevät kaikki tiedot. Tärkki.net toimii myös kännykällä, joten pellon laidassakin on helppo katsoa ohjeita ja lähettää infoa tehtaalle päin. Kaikki jää talteen extranetiin ja aikaisempien vuosien tietoihin voi verrata kuluvan vuoden tietoja.

Sopimukset tehtaan ja viljelijän välillä hoidetaan extranetissa - paljonko toimitetaan perunoita, mitä perunalajiketta, mikä on viljelty pinta-ala, jne. Allekirjoitukset ja sopimuksen käsittely (odottaa hyväksyntää, hyväksytty, jne.) tapahtuu myös Tärkki.netissä ja sinne jäävät talteen allekirjoitetut sopimukset.

Tärkki.netistä löytyvät tiedotteet ja materiaalit (mm. viljelyohjeet). Materiaaliosiosta tietojen hakeminen sujuu näppärästi. Extranetiin kirjataan kuormatiedot eli viljelijän tehtaalle toimittama jokainen perunakuorma ja niiden laatutiedot. Tähän yhteyteen on toteutettu integraatio mittausjärjestelmään ja tiedot tulevat sieltä automaattisesti. Kenenkään työaikaa ei siis kulu tietojen naputteluun erikseen extranetiin. 

Extranetissa on rahaliikenne-osio eli tilitykset siitä, mitä tehdas maksaa viljelijälle. Ja myös toisin päin eli tehtaan viljelijältä laskuttamat tarvikkeet, kuten siemenperunat ja kasvinsuojeluaineet. Näiden tarvikkeiden tilaukset tehdään myös kätevästi Tärkki.netissä. Toimikunnat-osiosta löytyvät jäsenet ja yhteystiedot tehtaittain. 

Palautekysely

Finnamyl voi tehdä itse Tärkki.netissä kyselyjä ja rajata kohderyhmät tehtaittain. Finnamylin viljelyneuvoja Jyri Sirola teetti viljelijöille sitä kautta palautekyselyn Tärkki.netin käytöstä. Hän koostaa tuloksista parhaillaan opinnäytetyötä. 

“Viljelijät ovat pääosin hyvin tyytyväisiä Tärkki.netiin. He ovat iloisia, että käytössä on nykyaikaisempi tiedotusväylä. Useimmat käyttävät extranetia kännykällä. Joitakin kehitysehdotuksia on tullut - niitä pohditaan ja otetaan mahdollisesti työn alle tulevaisuudessa. Olemme olleet Finnamylillä todella tyytyväisiä Tärkki.netiin ja Digitoimisto Huiman toimintaan. Jatkokehitys on sujunut ketterästi kun puhelimitsekin on voitu sopia pikaisista lisäyksistä extranetiin.” kertoo Jyri Sirola.

Tarve tehostaa prosesseja?