Löytyykö sinua Googlesta? Mikä SEO?

Mitä on hakukoneoptimointi ja SEO? Miten se vaikuttaa sinun toimintaasi? Laadimme nopean esittelyn hakukoneoptimointiin ja kerromma miksi sen pitäisi kiinnostaa juuri sinua. Lopussa muutama vinkki, joilla moni voi ottaa ensiaskeleet parempaan näkyvyyteen!

Juha Rantanen

Kirjoittaja

01.12.2021

Mikä SEO?

Se on hakukoneoptimointi. Jos sinulla on verkkosivut, olet todennäköisesti monessa paikassa törmännyt termeihin hakukoneoptimointi, hakukonenäkyvyys ja SEO. Yksinkertaisesti hakukoneoptimointi tarkoittaa sitä, että verkkosivusi näkyy hakukoneissa paremmin. Optimointiin vaikuttaa verkkosivujen sisältö, mobiiliystävällisyys, HTML ja CSS -koodin oikeaoppisuus ja monet muut asiat.

Verkkosivujen omistaja voi itse vaikuttaa moniin asioihin ja saada verkkosivunäkyvyyttä ilman ulkoisia apuja, kunhan jaksaa tutkia aihetta ja käyttää aikaa optimointiprosessiin. Prosessi voi olla ensikertalaiselle hankala, aikaa vievä ja pitkäpiimäinen, mutta usein sinnikkyys palkitaan. Itseopiskelulla ja kokeilulla pääsee pitkälle.

Joskus aikaa kuitenkaan ei yksinkertaisesti riitä. Varsinkin, jos sattuu olemaan pienyrittäjä, jolla on muutenkin aika ja resurssit kortilla. Näissä tilanteissa voidaan pyytää apuja ulkoiselta tekijältä, joka voi hoitaa kaikki optimointiin liittyvät asiat nopeammin ja varmemmin. Kokeiltaessa usein aikaa kuluu.. No, kokeiluun. Optimointiprosessi on hidas ja uusien optimointikeinojen tulosten toteaminen saattaa vaatia aikaa jopa kuukausia. Ammattitaidolla tehty optimointi usein tarkoittaa sitä, että tämä testiprosessin viemä aika minimoidaan ja hakukoneoptimoinnissa käytetään pääasiassa jo aiemmin hyväksi todettuja tapoja nostaa näkyvyyttä.

Hakukoneystävällisyyden pointteja:

  • Optimointi tarjoaa pitkäaikaisia hyötyjä ja mahdollisuutta huomattavaan lisämyyntiin esim. verkkokaupan kautta.
  • Löydyt huomattavasti paremmin hakukoneiden hakutuloksista esim. Googlesta.
  • Somemarkkinointi on hyvä ja tärkeä asia, mutta ei tarpeeksi saamaan haluttua tulosta.
  • Optimointi auttaa sinua tavoittamaan sen osan kohderyhmästäsi, joka on jo kiinnostunut tuotteistasi (mutta ostaa kilpailijaltasi.)
  • Hakukoneoptimointi ei ole sidonnainen aikaan tai paikkaan. Se on taustalla toimiva prosessi, joka parantaa näkyvyyttäsi koko ajan.
  • Laajalle alueelle jakautuneen, tarkan kohdeyleisön omaava yritys hyötyy hakukoneoptimoinnista huomattavasti. Samanlaisista hakusanoista on vähän kilpailua, mutta hakijoita on laajalta alueelta.

Miksi hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi tarjoaa hyviä tuloksia halvalla. Tutkimusten mukaan hakukoneoptimoinnilla on todella hyvät mahdollisuudet tuottoihin verrattuna sen hintaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon varsinkin nykyisissä taloudellisesti tiukoissa olosuhteissa. Hakukoneoptimointi on alkuinvestoinnin jälkeen todella halpa tapa ylläpitää verkkosivujen näkyvyyttä. Alkuinvestoinnin määrä toki riippuu siitä, kuinka paljon sivustolla on työstettävää ja korjattavaa hakukoneoptimoinnin suhteen. Useimmiten tällaisia palveluita tilatessa ensimmäisenä askeleena on verkkosivujen tarpeiden selvittäminen ja nykytilanteen auditointi. Tämän jälkeen voi alkaa varsinaiset muutostyöt ja hakukoneoptimointien toteuttaminen.

Miten sinä olet etsinyt tai löytänyt haluamiasi tuotteina viimeisen viiden vuoden aikana? Yli 50% käyttäjistä löytävät uusia yrityksiä tai tuotteita verkkohakujen kautta. Varsinkin nyt kun ihmiset ovat riippuvaisia verkkoshoppailusta ja hakevat lähestulkoon kaiken tietonsa verkosta.

Entä hakusanamainonta?

Hakusanamainonta on hyvä tapa saada lisänäkyvyyttä verkkosivuille. Hakusanamainonnan hinnoittelu toimii huutokauppamaisesti ja mainoksen hinta perustuu kilpailijoiden mainoksiin, heidän budjettiin ja moneen muuhun asiaan. Esimerkiksi jos sinä ja kaksi kilpailijaasi mainostatte samaa tuotetta hakusanamarkkinoinnilla, jokaisen mainonnan hintaan vaikuttaa nämä kaksi kilpailijaa. Hakusanamainontaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. kilpailijoiden mainosten määrä ja laatu, budjetti, verkkosivujen hakukoneystävällisyys, mainosten näyttöajankohta ja moni muu asia.

Hakukoneoptimointi nostaa laatupisteitäsi hakukoneiden robottien silmissä ja tekee verkkosivustostasi ammattimaisemman ja luotettavamman. Nämä laatupisteet vaikuttavat myös verkkomainonnan hintaan. Eli jos sivusto on nopea, ilman rikkinäisiä linkkejä ja toimii hyvin mobiililaitteilla, saatat selvitä hakusanamainonnasta halvemmalla kuin kilpailijasi. Toisin sanoen hyvällä hakukoneoptimoinnilla voit saada mainoksesi näkyviin ennen kilpailijaasi, vaikka maksaisit siitä vähemmän.

Hakukoneoptimointi pandemian aikana

Pandemia. Tuo aihe, joka ei enää jaksa kiinnostaa ketään, mutta koskettaa kaikkia. Verkkosivut, verkkokaupat ja tätä myötä myös hakukoneoptimoinnin merkitys yrityksille on kasvanut runsaasti pandemian myötä. Monet kivijalkaliikkeet ovat perustaneet itselleen verkkokauppoja siinä toivossa, että saavat myynnin pysymään toivotulla tasolla. Toisilla tämä on jopa tuottanut yllättävän hyviä tuloksia ja saanut myynnin räjähtämään. 

Hakukoneoptimointi ei todennäköisesti tuota merkittäviä tuloksia päivässä tai parissa. Se auttaa sinua kasvattamaan liidejä ja vahvistamaan jalansijaasi yhdellä sisällöllä kerrallaan ja näin ollen mahdollistaa yritystäsi kasvattamaan kilpailuetua. Jos verkkosivujesi sisältö ja hakukoneystävällisyys ovat tiptop-kunnossa, se auttaa sinua pysymään relevanttina ja saamaan koko ajan parempia tuloksia huolimatta pandemiasta.

Miten tätä voi toteuttaa itse?

Helppo ja tärkein ensiaskel verkkosivuja ylläpitäville on perustaa Google My Business -tili. My Business kerää yrityksesi tärkeitä tietoja hakutuloksiin. Olet ehkä nähnyt erinäisissä hakutuloksissa hakusivun oikeaan laitaan tulevat lisätiedot osuvimmasta hakutuloksesta. Tämä voi olla esimerkiksi hakutulokseen tai yritykseen yhdistettävä sivu Wikipediasta tai erinäisiä tietoja, jotka haetaan yrityksen My Business -tilin tiedoista.

My Business -tilin avulla voit myöskin helposti kertoa asiakkaillesi esim. milloin liike on auki, mitkä ovat yhteystiedot ja kertoa poikkeuksista aukioloaikoihin (esim. sairaustapauksissa.)

Miten voin edesauttaa paikallista saavutettavuuttani?

  • Voit asettaa yrityksesi sijainnin ja tiedot kartalle My Businessin avulla. Näin sinut löytää Google Mapsista helpommin.
  • Asiakkaat löytävät sinut helpommin “hakusana + paikkakunta” -hauilla. Esimerkiksi “Kampaamo Huittinen” hakusanalla.
  • Kun yhdistää verkkosivujen sisältötekstit ja My Business -tilin sisällön yhtenäiseksi, saa usein ison edun kilpailijoihin paikallisen näkyvyyden perustamisessa.

Verkkonäkyvyyden laiminlyönti ei nykyään ole enää vaihtoehto. Yrittäjille, yhteisöille ja yrityksille on alasta riippumatta hyötyä näkyvyydestä ja hakukoneoptimoinnista. Jopa pienillä paikkakunnilla yrittäjät ovat heränneet hakukonenäkyvyyden ja verkkonäkyvyyden tärkeyteen. Pienetkin yrittäjät ostavat itselleen hakusanamainontaa, hakukoneoptimointia ja vastaavia palveluita sosiaalisten medioiden puolelta. Kaikki nämä lisäävät verkkosivujesi ja toimipisteesi kävijävirtaa ja näin ollen mahdollistavat uusien potentiaalisten asiakkaiden hankkimista.

Haluatko sinäkin näkyä?