Yleensä kaiken olisi pitänyt olla jo eilen valmiina, mutta suunnitteluun, sisällön luomiseen ja toteutukseen kuluu aikaa. Aikatauluun vaikuttaa paljon myös työnjako eli kuka tekee mitäkin. Milloin yritys haluaa, että verkkosivut ovat valmiina? Paljonko ollaan valmiita tekemään itse vs. antamaan muille tehtäväksi?
Asiakkaan aktiivisuudella on tärkeä rooli ja kalenterista pitää varata aikaa projektille. Laadukkaat verkkosivut eivät onnistu ilman asiakkaan panosta, sillä sivustoa varten tarvitaan paljon tietoja mm. yritykseen ja alaan liittyen sekä materiaaleja, kuten tekstejä ja kuvia. Lisäksi asiakkaalta kysytään kommentteja ja pyydetään hyväksyntää eri vaiheissa.
Meidän rooli digitoimistona on suunnitella ja toteuttaa mahdollisimman laadukkaat, toimivat ja visuaalisesti miellyttävät verkkosivut asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Tietenkin on myös pysyttävä sovitussa aikataulussa ja oltava asiakkaaseen aktiivisesti yhteydessä.
Pari-kolme kuukautta on ainakin hyvä varata projektille. Aikaa pitää varata enemmän, jos on kyse isosta kokonaisuudesta. Jos asiakas on kiireinen eikä ehdi esim. antaa kommentteja pyydettäessä, projekti voi viivästyä ja jäädä välitilaan odottelemaan seuraavaa steppiä.
Yhteisiin palavereihin olisi molempien osapuolten hyvä ehtiä osallistua ja lisäksi vastata sähköposteihin ja puheluihin kohtuullisessa ajassa. Yhteydenpito puolin ja toisin on tärkeää ja on huomioitava ilmoittaa esim. loma-ajat hyvissä ajoin, jotta projektin eteneminen voidaan suunnitella ne huomioiden.
Seuraavassa blogikirjoituksessa sukelletaan syvemmälle projektin eri vaiheisiin ja niissä mahdollisesti tuleviin viivästyksiin.