Sivustolle tuleva sisältö, eli tekstit, kuvat ja videot, on yleisimmin osoittautunut projektin pullonkaulaksi. Sisällön tuottaminen ei ole helppo juttu vaan esim. tekstien suunnittelu, kirjoittaminen ja muokkaaminen vie aikaa ja energiaa. Olemassa olevilta sivuilta voidaan ottaa tekstejä tai muista yrityksen materiaaleista, jos koetaan, että ne ovat tarkoituksenmukaisia myös verkkosivuille. Usein niille pitää kuitenkin kirjoittaa myös uutta tekstiä.
Jos sisällön tuottaminen on hankalaa tai siihen ei tunnu löytyvän aikaa, voidaan sopia, että me hoidamme tekstien tuottamisen. Tällöin haastattelemme asiakasta yrityksestä, tuotteista, palveluista ja muista oleellisista asioista. Monesti on helpompi suullisesti kertoa kuin kirjoittaa ne ylös. Haastattelujen pohjalta kirjoitetaan kohderyhmille sopivaa tekstiä. Tällöin asiakkaan rooli on helpompi eli silloin tarvitsee vain vastata kysymyksiin sekä antaa kommentteja ja korjausehdotuksia kirjoitettuihin teksteihin. Mahdollisesti tässä vaiheessa on asiakkaan itsekin jo helpompi tehdä muutoksia ja tuottaa lisätekstiä. Sisällöt ovat sitten vasta valmiit kun asiakas on ne hyväksynyt.
Kirjoittaminen kannattaa suunnitella ja aikatauluttaa hyvin, ettei sitä lykkää ja siten aiheuta viivästystä projektille. Sisällön valmistumisen jälkeen pitää jättää aikaa myös sen syöttämiselle sivustolle ennen julkaisua. Jos asialle tulee kiire, teksteistä ei välttämättä tule niin hyviä tai sisältö pitää jättää alun perin aiottua vajavaisemmaksi. Hyvä ja laadukas sisältö saa kävijät pysymään pidempään sivustolla ja sieltä löydetään tarvittava tieto. Lisäksi kävijät saadaan tekemään siellä asioita, jotka on suunniteltu sivuston tarkoitukseksi, kuten esim. ottamaan yhteyttä, lähettämään tarjouspyyntö, lataamaan opas, ostamaan verkkokurssi tai tuote, tms. Siksi sisältöjen laatuun kannattaa ehdottomasti panostaa!