WordPress vai ProcessWire, mitä väliä?

Huima on tutustunut moniin sisällönhallintajärjestelmiin vuosien saatossa, mutta yksi on noussut meillä ehdottomaksi suosikiksi kun luomme asiakkaille verkkosivuja. Kun haluamme luoda asiakkaillemme mahdollisimman joustavat ja helppokäyttöiset verkkosivut, turvaudumme usein ProcessWiren sisällönhallintajärjestelmään.

Juha Rantanen

Kirjoittaja

02.11.2021

WordPress on kaikille tuttu nykyään. WordPressiä käyttää n. 43% kaikista verkkosivuista. WordPressin alkuperä on ollut helppokäyttöinen sisällönhallintajärjestelmä blogeille. Tästä ohjelma on laajentunut vuosien saatossa todella paljon erinäisten lisäosien ja päivityksien kautta. WordPress -verkkosivut voi rakentaa hyvin pienellä osaamisella ja parhaimmillaan sinun ei tarvitse koskea verkkosivujen koodipuoleen laisinkaan. Tämä myöskin tarkoittaa sitä, että verkkosivut eivät ole kovin joustavia tai muokattavia. WordPressin vahvuudet ovat siis helppokäyttöisyys, laaja lisäosavalikoima ja suosio. WordPress on myöskin ilmainen käyttää, mutta tähän palaamme vielä myöhemmin.

WordPress on siis helppo tapa rakentaa verkkosivu itse. Voit asentaa siihen lisäosia jotka muokkaavat verkkosivun ominaisuuksia tarpeidesi mukaan. Lisäosina voit helpottaa/parantaa esim. hakukoneoptimointia, tietoturvaa, lomakkeita, tietokantoja tai asentaa verkkokaupan. WordPress on siis myös laajennettavissa moneen tarkoitukseen.

Näissä laajennuksissa kuitenkin on varjopuolensa.

Näissä laajennuksissa kuitenkin on varjopuolensa. Ensinnäkin, jos haluaisit asentaa ylläolevat laajennukset, se maksaisi yhteensä n. 300€ vuodessa. Osasta on ilmainen versio saatavilla, mutta ne ovat melko rajoittuneita ja niistä on karsittu ominaisuuksia. Toinen on tietoturva. Itse WordPressin ja jokaisen asennetun laajennuksen pitää olla aina ajan tasalla. WordPressin suosio tekee siitä todella suositun kohteen haitallisille kolmansille osapuolille ja tästä syystä uusia haavoittuvuuksia löytyy päivittäin. Asennetut laajennukset tuovat aina potentiaalisia reikiä lisää järjestelmään jos niitä ei pidä ajan tasalla.

WordPress on loistava työkalu siihen mihin se on rakennettu, eli bloggaamiseen. Ongelmat kuitenkin usein esiintyvät kun sivustoa pitää laajentaa ja sinne halutaan enemmän toiminnallisuutta. WordPressin muokkaaminen voi olla hyvin aikaa vievää ja vaivalloista. Usein nämä puuttuvat toiminnallisuudet saavutetaan asentamalla lisäosia jotka maksavat. Toinen vaihtoehto on itse kehittäjien muokata sivuston toiminnallisuutta, joka on myöskin erittäin kallis prosessi WordPressin joustamattomuuden takia.

Miksi me emme käytä WordPressiä

Mutta mikä ihmeen ProcessWire?

Huima on valinnut ProcessWiren monestakin syystä, jotka helpottavat sekä meitä, että asiakasta. Meidän kannalta ProcessWire on helppo muokata, ylläpitää ja laajentaa. Asiakkaan kannalta ProcessWire on helppokäyttöinen, selkeä, turvallinen ja mahdollistaa suuriakin muutoksia.

Haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisimman helpon käyttökokemuksen ja helpon mahdollisuuden laajentaa verkkosivujen sisältöä ja tarjontaa. ProcessWire takaa meille sen-, ettemme joudu myymään "eioota" kun asiakas pyytääkin jotakin räätälöityä verkkosivuille. Myöskin ProcessWiren avulla räätälöityjen palveluiden tekeminen on monin verroin helpompaa, kuin WordPressiä käytettäessä.

Miten se on helppokäyttöinen?

Me käytämme ProcessWireä ns. sivu- ja lohkoajattelulla. Eli rakennamme verkkosivut modulaarisesti, eri osista kokoamalla. Aluksi rakennamme sivuston pohjan ja asennamme siihen ProcessWiren. Sen jälkeen luomme sivuston sisällön, sivupuut ja lohkot sisältöineen. Tämän jälkeen me käytännössä annamme sinulle kattavat ohjeet, sekä pussillisen Legoja joiden avulla voit muokata sivustoa haluamaasi suuntaan tai rakentaa siitä itsesi tai yrityksesi näköisen.

Lue täältä, mitä verkkosivujen rakentaminen meillä oikeasti tarkoittaa ja mitä prosessiin sisältyy.

Sivut ja lohkot

ProcessWire käyttää sivu- ja lohkoajattelua toiminnallisuudessaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki sivut listataan ylläpitoon puunäkymään ja näiden sivujen alle lisätään lohkoja jotka tuovat sivustolle ilmeen. Lohkoja ja sivuja voi muokata ja siirtää halutessaan ja ne vaihtavat sijaintiaan toiveiden mukaan.
Oikealla olevassa kuvassa on esimerkki sivuston puurakenteesta ja sen URL-osoitteet menevät seuraavan kaavan mukaan:

  • Etusivu (www.esimerkki.fi)
    • Esimerkkisivu (www.esimerkki.fi/esimerkkisivu)
      • Alasivu (www.esimerkki.fi/esimerkkisivu/alasivu)
        • Tapahtumat-sivu (.../alasivu/tapahtumat-sivu)
        • Toinen tapahtuma-sivu (.../alasivu/toinen-tapahtuma-sivu)
      • Toinen alasivu (www.esimerkki.fi/esimerkkisivu/toinen-alasivu)

Lohkot tarkemmin

Ylläolevassa tekstissä ja kuvassa näet, miten sivuston puurakenne muodostuu näistä sivuista ja alasivuista. Näet myöskin, että esim. Esimerkkisivun alla on lohkoja, joiden ikonina on palapelin pala. Lohkojen tarkoitus on toimia palapelin paloina verkkosivuilla, joista sivujen sisältö kasataan. Sivu luo esim www.huima.com/referenssit -sivun ja sen alle lisätään lohkoina yksittäiset referenssit. Tämä on meidän lohkoajattelumme ideana. Ensin luodaan sivut ja niiden alle luodaan sisältö ja sivun ilme lohkoilla. Lohkoja on useita erilaisia ja ne taipuvat lähes mihin tahansa tarkoitukseen. Lohkoja voi esimerkiksi olla:

  • Sisältölohko, johon voi syöttää tekstiä ja kuvan/kuvia.
  • Gallerialohko, joka luo kuvagallerian. Galleriaa voi selata vierittämällä galleriaa tai suurentaa painamalla yksittäistä kuvaa.
  • Uutislohko, joka hakee uutiset esim. Facebookista, Instagramista, Twitteristä tai RSS-lähteistä.
  • Yhteystietolohko, jossa voi olla yrityksen yhteystiedot ja täytettävä lomake vierailijalle, jota kautta hän voi ottaa yhteyttä.
  • Henkilölohko, johon listataan yrityksen työntekijät yhteystietoineen.

Verkkosivusi ovat turvassa

ProcessWiren tärkein prioriteetti on tietoturva. (linkki) Nykyaikana tietoturva on alati tapetilla ja järjestelmiin murtaudutaan lähestulkoon päivittäin. Suuri osa näistä järjestelmistä ei koskaan pääse uutisiin ja ne ovat vanhentuneella ohjelmistolla toimivia tietokoneita tai palvelimia. ProcessWire on myöskin erittäin helppokäyttöinen sisällönhallintajärjestelmä loppukäyttäjälle, eli asiakkaallemme. Ylläpito on intuitiivinen ja helppokäyttöinen. Nopealla koulutuksella pääset muokkaamaan suurta osaa verkkosivujen sisällöstä ja päivittämään sitä tarpeidesi mukaan.

ProcessWiren vahvuudet

Muutamia syitä, miksi sinun ehkä kannattaisi harkita ProcessWireä WordPressin sijaan.

  • Edulliset kuukausikulut. Et joudu maksamaan lisäosista tai muista vimpaimista lisäkuluja ja näin ollen vältyt ylimääräisiltä piilokuluilta.
  • Joustavuus. ProcessWire on joustava ja siihen voi lisätä monia toimintoja. Esim. verkkokaupan tai tikettijärjestelmän.
  • Selkeä ja intuitiivinen ylläpito. WordPressin ylläpito saattaa käydä monimutkaiseksi ja sekavaksi kaikkine vimpaimineen. ProcessWiren ylläpito tehdään aina mahdollisimman helpoksi käyttää.
  • Ei koodia asiakkaalle. Asiakkaana sinun ei tarvitse välittää koodista tai koodaamisesta. Joskus WordPressin ylläpidossa joutuu muuttamaan esim. HTML-tageja, jotta sivua pystyy muokkaamaan. ProcessWire tarjoaa simppelin tekstieditorin, jota on helppo käyttää.
  • Nopeus. ProcessWiressä ei ole ylimääräisiä vimpaimia, lisäosia tai moduuleita, jotka hidastaisivat verkkosivun toimintaa. Tästä syystä verkkosivut toimivat usein salamannopeasti ja saavat hakukoneiden roboteiltakin peukkuja.

Tiedostan, että tämä teksti saattaa olla hieman puolueellinen ProcessWiren suuntaan. Se kuitenkin on suuri työkalu jota me käytämme päivittäin. ProcessWirekään ei ole täydellinen ja on varmasti sivustoja joilla WordPress on yksinkertaisesti parempi ja helpompi ratkaisu. Nämä verkkosivut ovat kuitenkin usein puhtaasti blogeja, joissa ei ole erikoisia ominaisuuksia. Omasta mielestäni WordPress on hyvä pieniin ja henkilökohtaisiin verkkosivuihin, kun taasen ProcessWire loistaa kun tarvitaan selkeää sisällönhallintaa ja laajentamismahdollisuuksia. Esimerkiksi yritysten ja yhdistysten verkkosivuihin ProcessWire on mielestämme yksinkertaisesti paljon parempi vaihtoehto.

Kohti helpompaa sisällönhallintaa